Това обяви Кирил Петков по време на пресконференция

„Продължаваме Промяната” и „Демократична България" са готови да направят кабинет на малцинството. Това обяви Кирил Петков по време на пресконференция на двете партии.

„Тук сме, заедно с ДБ, за да кажем, че не може да се продължава по този начин. Народът очаква план, визия, правителство. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на кабинет на малцинството", заяви той.

„Минаха близо два месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ, като първа политическа сила, направи, бе че избра г-н Вежди Рашидов за председател на НС. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато „хартиената коалиция" се опита да открадне честния вот на българите през нощта”, категоричен бе Петков.

По думите му България „стои в политически вакуум”.

„Последните 30 години страната страда от три големи недъга. Първият е, че голяма част от бизнеса зависи пряко от държавата - през обществени поръчки, рекет или излишни лицензионни режими. Това пречи на страната да се движи напред. Вторият голям недъг е, че България към момента е с най-голямото неравенство в целия ЕС. То е една от основните причини българите да напускат страната, защото не могат да се реализират. Третият недъг е липсата на справедливост. Виждаме как прокурорски син извършва престъпления пред очите на всички и остава безнаказан. Виждаме как няма едно читаво разследване на висш политик. Правителството, в което участвахме с „Демократична България", започна да работи и по трите недъга. Направиха се стъпки да има разследване на главния прокурор. Това не се хареса на политическата класа, която от 30 години „смуче" силите на народа. Нашите родители направиха две големи стъпки за това България да бъде нормална държава – влязохме в ЕС и в НАТО. На нашето политическо поколение се пада задачата да довършим интеграцията в ЕС и да станем истинска европейска държава", заяви от своя страна Асен Василев.

„Очевидно е, че страната ни има нужда от управление. Позитивен сценарий е възможен. Радваме се, че колегите от ПП осъзнават отговорността, че трябва не просто да има правителство, а да има правителство, което да отговори на възможностите и да тласне страната в нейното развитие. Приехме с радост поканата да разговаряме как това да се случи", допълни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По време на пресконференцията Петков представи пакет от законови промени, които двете партии искат да вкарат в НС преди втория мандат:

1. Оттегляне или отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс.

2. Внасяне на предложения за изменение на Конституцията на България за премахване не неограничената власт на главния прокурор.

3. Приемане на първо четене за промени в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

4. Приемане на решение за внасяне на Закона за бюджета в НС при залагане на 3% дефицит.

5. Приемане на съответните изменения на закона, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента.

6. Приемане на първо четене на промени в НПК, които да дават възможно на разследващите органи да образуват досъдебно производство.

7. Приемане на законопроекта за КПОКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което да се предлага от МС и да се избира от НС.

8. Приоритетно насрочване за разглеждане в зала на всички закони, свързани с ПВУ, както и Стратегическият план за земеделие.

9. Насрочване и разглеждане в зала и в ресорните комисии на законопроектите за приемане на България в Шенген и Еврозоната.

 Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.