Идеята е ограничението да е 275 евро за мегаватчас

Няколко държави членки на Европейския съюз не са доволни от предложената от Европейската комисия горна граница на цените на природния газ от 275 евро за мегаватчас. Целта на таванът е да предотврати рязко увеличение на разходите за енергия на потребителите.

Решението за такова действие бе взето още в края на октомври, но някои държави изискват конкретни предпазни мерки, преди да дадат зелена светлина на предложението. Други пък казват, че таванът е твърде висок. Една от тях е Гърция, чийто министър на енергетиката Костас Срекас вече заяви, че цената е твърде висока и никой не може да издържи да купува на нея.

ЕК предлага таван на цената на газа от 275 евро за мегаватчас

Полша, Белгия и Испания са сред страните, които подкрепят ограничението. Нидерландия и Германия обаче са по-скептични относно ползите от подобна мярка.

Тя трябва да бъде задействана, ако дериватът по индекса TTF на нидерландската газова борса надхвърли 275 евро за мегаватчас, като в същото време цените по този индекс да са с 58 евро по-високи от референтните тарифи за втечнения газ в глобален мащаб в продължение на 10 последователни търговски дни в рамките на две седмици. 

Министрите на енергетиката на ЕС трябва да се срещнат в четвъртък, за да обсъдят предложението за определяне на таван.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.