По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил

Стрелба с оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III” в Охрид. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил. Нападението е станало около 21:00 ч. в сряда. При инцидента няма пострадали. Извършителят не е заловен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По информация на NOVA от преминаващ край клуба автомобил са изстреляни два патрона, които чупят стъклата на един от прозореците и входната врата. Докато нападателят е стрелял, осветлението в клуба е било включено. Не е имало хора. Вътре в помещението са намерени поне осем гилзи. Случаят е поет от охридската полиция и прокуратура.

Това е поредното посегателство срещу български клуб в Северна Македония. 

Екипът ни се срещна с един от основателите на клуба. От съображения за сигурност сме скрили името и лицето му. Казва, че дори докато провеждаме разговора, е опасно да стоим в клуба. „Да си българин в Охрид или Македония е най-трудно. Можеш спокойно да бъдеш афганистанец, албанец, косовар, сърбин – каквото искаш, а българин е забранена дума”, казва мъжът.

Позиция на Външното министерство на РСМ

Външното министерство в Скопие определи случилото се като „вандалски акт”. Дипломатите осъждат събитията и допълват, че подобни нападения могат да застрашат живота на хората.

Позицията на българското МВнР

Българското Министерство на външните ни работи също излезе с позиция, в която осъжда категорично „сериозното криминално деяние”. Във връзка със случая днес в МВнР беше извикан на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска. На нея беше връчена остра протестна нота. 

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани със случая, обясняват от МВнР.

„Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб „Цар Борис III” за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което МВнР изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София”, посочват още от ведомството.

От МВнР отбелязват реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемат такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като "вандалски акт".

Коментари

Стреляно е няколко пъти от автомобил в движение, обясни журналистът Владо Перев пред NOVA. По думите му извършителите са най-малко двама и не са задържани.

„Това е ескалация на натиска срещу българите в Македония и срещу самата България. Целта е да се откаже македонските българи да влизат в Конституцията, да промени своята позиция в Европа и да ускори преговорите за влизане на РСМ в ЕС, без никакви претенции. Затова е и бездействието на полицията. Никой не може да ми каже, че полицията не знае какво става”, каза Перев.

„Абсолютно държавно координирана атака. Натискът, който се извършва срещу македонските българи, е координиран от органи, близки до държавата. Имате антибългарски изяви от членове на парламента. Как да не кажете, че е координирано? Трябва ли да пострада човек, за да си свърши някой работата и в Скопие, и в София?”, коментира още журналистът.

Президентът Стево Пендаровски осъди нападението и поиска бързо и задълбочено разследване, което да открие извършителя.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски каза, че заради имената си тези клубове представляват провокация. „Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат да представляват единствено провокация, заради имената, които им бяха дадени, които будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават”, подчерта Пендаровски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.