Оставките на главния секретар и заместника му трябва да бъдат приети, макар да са закъснели, смята той

Оставките на главния секретар и заместника му трябва да бъдат приети, макар да са закъснели. Тази на министъра е повече морален акт, но е безсмилено да я подава. Главни секретари стават случайни хора, които не са израствали с години в системата. Това каза за "Твоят ден" бившият зам.- вътрешен министър и експерт по гранична сигурност на ЕС Филип Гунев.

ПОРЕДНА ГОНКА: Спряха кола с мигранти на АМ "Европа", задържани са двама поляци (ВИДЕО+СНИМКА)

По думите му е очевидно, че не са взети мерки за необходимото оборудване и обучение на полицейските състави. "Не се изненадвам, защото периодично се разбира, че за нещо няма правила или протокол в държавата. Последните години виждаме неразбиране и липса на стратегия как да спрем потока през границите", смята той.

Според него дълбокият проблем е политизацията в МВР. "Главният секретар нямаше задълбочена визия за проблемите по границата, бил е политическо назначение. Наблюдава се много по-агресивно поведение на мигрантите, гонките са постоянна практика в последната година", посочи Гунев. Относно приемането на България в Шенген експертът смята, че то няма връзка с охраната по границата. И за него би помогнало силно лобиране от политическия ни елит.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.