Концесионерът планира да инвестира 218 млн. лв. за периода 2022-2026 г.

Общинските съветници в София одобриха удължаването на срока на концесията на „Софийска вода“ с 8 г. и 4 месеца до 6 февруари 2034 година. По този начин концесионният договор, сключен през декември 1999 г., ще бъде 33 години и 4 месеца. Това е максималният период, допустим съгласно разпоредбите на Закона за концесиите, информира БТА.

Концесионерът „Веолия“ осъществява дейността си в България чрез дружествата "Софийска вода" АД, "Веолия Енерджи Варна" ЕАД и "Веолия Сълюшънс България" ЕАД. "Софийска вода" предоставя услугите за управлението на целия воден цикъл на Столичната община, като обслужва население от 1,4 млн. души.

"Софийска вода" прогнозира минимален ръст на цената на водата

В доклада до СОС от водното дружество пишат, че ще вложат инвестиции в размер на 218 млн. лв. през периода 2022 - 2026 г. Това е за сметка на постепенно увеличаване на цената на доставката на вода от 11% за същия период или средно по 2.3% на година. Според мотивите на френското дружество това е неколкократно по-ниско в сравнение с предвижданото увеличение на цените на доставката на вода от другите големи и средни оператори в страната.

Пред журналисти в СОС кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на общинските съветници от групите на ГЕРБ-СДС, ВМРО, "Демократична България" и БСП, които участваха в работната група, създадена с нейна заповед преди половин година и които много професионално, по думите ѝ, подготвиха доклада, с който се предлага решението за удължаване на концесията с осем години.

„Това решение гарантира на първо място запазването на една от най-ниските цени на водата в България и на второ място - рекордни инвестиции във ВиК мрежата на София от 634 млн.лв., заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Според нея удължаването на концесията би позволило още през следващата година да започнат инвестиции в канализацията на „Горна Баня“, „Бенковски“, „Нови Искър“.

За мен е много важен ангажиментът да бъдат изградени и соларни паркове до 2025 г., с което „Софийска вода“ да стане енергийно независимо дружество, което се отразява и на стабилизирането на цената на водата. Смятам, че това решение гарантира именно това, коментира Фандъкова.

Запитана защо е променила мнението си по отношение на концесията на „Софийска вода“, тя отговори, че през 2019 г. е била абсолютно убедена, че трябва да се подготви нова концесия.

През през 2020 г. е създала експертна група по темата. За съжаление през 2020 г. ситуацията в света се промени коренно, цените на материалите, на енергоносителите скочиха драматично и големите инвеститори започнаха да се въздържат от нови инвестиции, каза кметът. По думите ѝ не трябва да се пропуска възможността един от най-големите лидери във ВиК сектора в света да продължи да работи в София.

Фандъкова припомни, че в момента Столичната община работи за намирането на външен инвеститор за „Топлофикация София“. По думите й това не е лесно и сигурно на фона на всички кризи. Водени са разговори със световни лидери в сектора, но до момента те не проявяват интерес да инвестират в „Топлофикация София“, допълни Фандъкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook