Ако нямаме пряко избран президент, да има горна камара на парламента

„Няма варианти за кабинет, за премиер имаме 7 варианта, за министри - също. Сред тях има и политически лица, и експерти. Създаването на правителство зависи от това дали ще е коалиционно или ще е правителство на малцинството. Не съм оптимист за съставяне на правителство. В историята на България имаме само едно правителство, избрано с третия мандат. Дано постигнем съгласие, но не съм оптимист”.

Това заяви председателят на СДС Румен Христов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

По думите му първо парламентарната група трябва да излъчи хората, които ще получат мандата. „Нека получим първо мандата, твърде рано е, той ще дойде най-рано не идната, а последващита седмица”, каза Христов.

За упреците, че ГЕРБ/СДС са партия на статуквото, той бе категоричен: „Не приемам че сме партия на статуквото. Какви са партиите в Англия и в Америка с по 200-300-400-годишна история? Това са системни партии, които стоят на терен и си носят кръста за това дали са управлявали добре или зле. 13 формации бяха за кратко в българския парламент и ги няма - приключиха. Да се твърди за партии, които са 30 г. в парламента, че са статукво, е некоректно.”.

Относно предложенията президентът да не ръководи някои от службите за сигурност, Христов каза, че СДС имат предложение за промени в Конституцията - президентът да не се избира пряко от гражданите. Сега има свръх натоварване на очаквания. Той има ограничени правомощия, но за него са гласували най-много граждани. За да се получи този баланс е добре да има промяна в Конституцията. Взаимният контрол не е лош, ако нямаме пряко избран президент, нашата идея е да имаме горна камара на парламента.Тази роля я играе президента”, каза Христов, визирайки възможността за налагане на вето.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.