Към кого да се обърнат родителите

Данни на експерти сочат, че едно на всеки шест деца, е било подложено на физическо насилие в училище. Над 1/3 от младите хора съобщават, че са ставали жертва на обиди или унижения. Райна Соколова е семеен терапевт. Дъщеря й също е била обект на тормоз.

„Беше в седми клас. Една групичка се обединиха срещу нея и то в този тормоз, който е тихият тормоз. Дори с поглед могат да ти кажат, че ти не струваш, ти не ни трябваш, ти не си част от нашата общност”, разказва Соколова.

В практиката си като терапевт тя работи основно с тийнейджъри.

„Това, за което мечтаят тийнейджърите, с които говоря, е да бъдат щастливи. Искат да бъдат разбрани и да бъдат приети”, допълни още психоложката.

При случай на тормоз в училище е важна реакцията на учителите, класния ръководител, психолога и семейството на детето, което упражнява насилието.

„И тук е големият проблем, каква е толерантността към агресията. Прагът на агресията е относителен и разбирането на агресията, като такава, е различно”, коментира още Райна Соколова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.