Кога е представен първият електромобил

Много преди Илон Мъск да представи Model 3 на Tesla, цели 119 години по-рано, е обявена колата Columbia Motor – една от първите търговски електрически коли. Американците я харесали толкова много, че в началото на века се продавали повече електрически автомобили, отколкото бензинови.

Днес по-голямата част от превозните средства се задвижват от двигател с вътрешно горене. И въпреки че електрическите автомобили отново са във възход, те далеч не са се наложили. Това обаче скоро ще се промени.

Култовият „Трабант” получава нов електрически живот (ВИДЕО)

Има редица причини, поради които електрическата кола се проваля в началото на XX век. „Проблемът е в батериите. Оловно-киселинната батерия, използвана в ранните коли, била много евтина, но тя не съхранява много енергия и е тежка”, обясни авторът на книга за автомобилите Том Стендидж.

Обикновено с тази батерия било възможно да се изминат максимум 70 километра. Дори двама титани от онова време – Хенри Форд и Томас Едисън, не решават проблема с батерията. И така двигателят с вътрешно горене печели.

„Постепенно ставал все по-надежден. Гориво можело да се намери почти навсякъде. Това им дало предимство. Тъй като купувачите на тези ранни автомобили обикновено били богати хора, които искали приключения без ограничения”, уточни Стендидж.

Ford представи новия Mustang, започва да електрифицира емблематичната марка

Последният опит на производителите – рекламират електрическите автомобили специално за жени. „Те са чисти и тихи и не изискват сила, за да завъртите манивелата – лесна употреба. Това трябвало да убеди жените”, каза Том.

Тогава обаче повечето шофьори били мъже. Така електрическата кола постепенно се превръща в нишов продукт и след това изчезва напълно. По време на Петролната криза през 70-те години електрическите автомобили се опитват да се завърнат – но батериите все още са „ахилесовата пета”.

Двигателят с вътрешно горене е машина за правене на пари за автомобилните и петролните компании. Сега обаче му се вижда краят, защото две неща са се променили – първо литиевойонните батерии съхраняват повече енергия в по-малко пространство и са по-леки от оловно-киселинните. И второ – хората вече са наясно с изменението на климата.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.