Инфлацията твърдо ще намалява, смята министърът на икономиката

Инвеститор от Германия прави най-голямата инвестиция в историята на страната ни - над 1 млрд. евро, във възобновяеми енергийни източници в Северозападна България. Производствената мощност ще е колкото тази на един блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на „Здравей, България”.

Инфлацията твърдо ще намалява, каза още министърът и посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове и заради приемането на България в еврозоната.

„Надяваме се инфлацията да спадне чувствително в следващите няколко месеца. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници - газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за над 200 лева компенсация за тока”, добави той.

Министърът призова народните представители да гласуват и компенсиране заради цените на газа. „Компаниите, за да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че ако цената се качи над 200 лв., ще бъдат компенсирани. Това ще помогне за намаляване на инфлацията”, подчерта Стоянов.

По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекалено оптимистично. „Със сигурност около 5%,6%,7% би било поносимо в тази ситуация на годишна база. На месец ще продължи да спада”, каза още той.

Стоянов посочи, че започва разговори за растежа на цените и инфлацията с всички хранителни вериги и участници на пазара на едро за храни и напитки. „Надявам се да проведем преговори, които да доведат до това цените да спрат да растат и да започнат да намаляват”, обяви министърът.

Самият той каза, че не е привърженик на таван на цените. „При преговорите винаги търсим взаимния интерес. А не такива мерки като таван и да притискаме. Да, правителството може да вземе силови мерки, но аз не съм привърженик”, допълни Стоянов.

Министърът коментира и прехвърлянето на дейността на „Лукойл” изцяло в България от 1 януари. Според него това няма общо с промените в закона и дерогацията, която страната ни получи от Европейския съюз. Стоянов за пореден път беше категоричен, че опасност от санкции от Еврокомисията няма.

„Постигнахме този успех те да преместят икономическата си дейност в България. Да плащат веднъж 10% корпоративен данък и отгоре 33% данък свръхпечалба. Тоест, ще вземем 43% от печалбата им, ще намалим печалбата, която отива към Русия и евентуално се използва за финансиране на войната”, уточни той.

Стоянов е на мнение, че се е появила ревност заради този успех на служебното правителство.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.