Състезатели скачат по стените на сградите в Париж през нощта

Атлетични, смели и ангажирани с опазването на околната среда - това са членовете на парижкия колектив "On the Spot". Състезателите по паркур са обучени катерачи и скачат по стените на сградите във френската столица през нощта, за да изгасят светещите витрини и реклами. 

В Париж от 2018 г. дори има закон, който забранява осветяването на витрините на магазините между 1 и 6 часа сутринта. Но повечето собственици не се съобразяват с това. 

"Действията ни се извършват в определена рамка. Уверяваме се, че прозорците не са повредени. Не засягаме общественото улично осветление или важни адреси, като аптеки или полицейски участъци. И, разбира се, не правим нищо, при което бихме могли да се нараним”, казва Кевин Ха, един от основателите на "On the Spot".

"Когато се срещаме с полицията, им обясняваме защо го правим. Никога не ни се е случвало да имаме проблеми, защото това не е вандалски акт. Това е въпрос на добра воля и е добро, смислено действие", казва състезателят по паркур Емерик Котен.

"Всички се интересуваме от екология и се занимаваме с проблем, който засяга всички нас. Но не трябва да забравяте, че ние не сме политическа група. Това, което правим, няма нищо общо с действията на войнстващите еколози. За нас важен е спортът", казва още Кевин Ха. 

Паркур се заражда през 80-те години на миналия век в предградията на Париж, известни като горещи социални точки. Оттогава насам спортът за смелчаци се развива от улицата до международно призната дисциплина. През октомври 2022 г. в Токио за първи път се провежда Световно първенство по паркур.   

Групата около Кевин Ха се събира вечер в центъра на Париж и има много работа за вършене. Повечето туристи и местни жители подкрепят действията на колектива.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.