Против гласуваха от БСП и „Възраждане” и депутати от ПП

Със 152 гласа „за”, 43 „против” и 7 „въздържали се” парламентът ратифицира договора за придобиване на осем нови самолета F-16 Блок 70, които трябва да пристигнат около 2027 г. Против гласуваха от БСП и „Възраждане”, както и депутати от „Продължаваме Промяната”.

Пред народните представители министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че вторият договор за още осем самолета е необходим на страната ни, за да имаме пълна ескадрила от 16 изтребителя. Те трябва да струват около 2,5 млрд. лева. В тази цена влиза и въоръжението.

Купуването на изтребителите отново скара депутатите.

„Изпълняваме всички изисквания на доставчика, плащаме си редовно милиарди, не получаваме нищо”, коментира Румен Гечев от БСП.

„Тук присъствахме на един забележителен политически театър, който ни връща 1996 г. Тази риторика, проф. Гечев, е достойна за правителството на Жан Виденов, в което бяхте министър, но не е достойна за европейска социалистическа партия”, отговори Атанас Славов от ДБ.

„Това е една обидна сделка за България. Обидна от юридическа гледна точка, обидна от финансово-икономическа гледна точка”, посочи Николай Дренчев от „Възраждане”.

От парламентарната трибуна беше напомнено, че съвсем скоро страната ни ще остане без бойна авиация.

„Най-накрая ние ще получим една ескадрила от самолети за военновъздушните сили”, смята Георги Георгиев от ПП.

„Народното събрание започва все повече да прилича на генералния щаб на армията, отколкото на Народно събрание. Бих призовал поне да излизат хора, които са виждали на живо автомат”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

Предвижда се вторите осем изтребителя F-16 Блок 70 да струват около 2,5 милиарда лева. Сумата ще бъде разсрочена зa пepиoд oт 10 гoдини. Πъpвaтa внocĸa от 16 млн. дoлapa трябва да платим до Нова година. Haй-мнoгo бългapcĸaтa дъpжaвa щe тpябвa дa плaти пpeз 2026 г., ĸoгaтo внocĸaтa e около 760 милиoнa долара. А до тогава вече трябва да сме получили първите осем самолета - след закъснението. Именно цената предизвиква най-сериозни спорове

„Никой няма нищо против те да бъдат F-16. Но не и по този начин, по който се случва да има подписан договор, който отдавна трябваше да бъде изпълнен, но не е”, добави Гуцанов.

„Аз смятам, че са договорени добре. Вие явно смятате, че са договорни зле и явно сте се бъркали, като сте били в това правителство”, смята Христо Гаджев от ГЕРБ.

„Можем да направим нещо - можем да отхвърлим този договор, защото той не е в интерес на България. Убеден съм, че след това ще получим по-добра оферта”, е мнението на Димо Дренчев от „Възраждане”.

„Колеги, ние не сме в супермаркет за самолети. Ние и да искаме да купим нещо друго, не можем да отидем на витрината, да си го изберем и да си го вземем”, подчерта Славов.

Накрая министърът на отбраната Димитър Стоянов обобщи: „Ако останем само с първия договор ще имаме осем чудесни самолета с невероятни възможности, но няма да имат контейнери, няма да имат въоръжение въздух - земя. Няма да има високоточно оръжие”, обясни той.

Страната ни трябва да плати 15,8 млн. долара като първа вноска още преди Нова година. А договорът трябва да бъде подписан до 15 декември.  

 Вторите осем самолета трябва бъдат доставени на България през 2027 г. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.