„Никога не сме обмисляли забрана за вноса в ЕС на руски газ, уточни говорител на ЕК

ЕС обсъжда днес на равнище посланици възможностите за налагане на таван на цената на петрола, съобщи говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че ЕС вече въведе ограничителни мерки за вноса на руски петрол, макар и с малки изключения, пише БТА.

„Никога не сме обмисляли забрана за вноса в ЕС на руски газ. Никога не сме съобщавали, че работим в тази посока”, уточни говорителят на пресконференция в отговор на въпроси. 

Русия спира кранчето на страните, които въведат таван на цената на петрола

По неговите думи следващата година се очаква ЕК да предложи законодателни промени за прекратяване на обвързаността между цените на газа и на тока. Говорителят уточни, че първоначалното предложение може да се очаква в следващите седмици, съобщава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Съветът на ЕС в четвъртък не постигна съгласие по предложението на ЕК за въвеждане на таван на цената на газа от 275 евро за мегаватчас. Междувременно Москва предупреди, че няма да доставя петрол и газ на страни, които подкрепят въвеждането на ценови таван.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Николай Желязков