Има ли любов на ледения континент?

Тази събота Деси Банова-Плевнелиева ни среща с проф. Христо Пимпирев. Той е доайенът на българската антарктическа програма и ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктида. Пимпирев е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс. В рубриката „Тук и сега” професорът разкрива какво е било чувството, стъпвайки за първи път на ледения континент, има ли любов на Антарктида и защо повечето, които отиват там, сънуват близки починали хора.

„Като дете исках да стана капитан на кораб, Летата си ги изкарвах във Варна . Любимото ми място беше пристанището. Чувството да стъпиш на Антарктида е уникално. Завиждам на тези, които посещават континента за първи път. Той е отделен отвсякъде с Южния океан. Всички други континенти са далеч от него. Условията са сурови. Температурата стига до минус  89 градуса. Затова често има жертви”, разказа проф. Пимпирев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.