Депутатите спориха по промените в Избирателния закон

Депутатите спориха по промените в Избирателния закон над 11 часа, до полунощ в петък вечерта. Въпреки изтощителните часове в залата на парламента не беше гласуван нито един текст от предложените промени. Дали измененията ще станат факт, ще разберем в сряда, когато вероятно ще бъде окончателното гласуване на новите текстове. Малко след 22.00 ч. бившите коалиционни партньори от „Продължаваме промяната” и БСП влязоха в остър спор за кодовете на машините. Георги Свиленски обяви, че социалистите няма да изтеглят искането да се гласува с хартия, защото е имал предложение от Кирил Петков.

„Защо няма да го оттеглим? Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги. Ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер, дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете”. Кой е той, че ще държи кодовете на машините?”, заяви от трибуната Свиленски.

Последва реплика от Кирил Петков , който обясни, че не е бил разбран правилно от Свиленски.

„Единственото, което съм ви казал е, че ние сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините”, поясни той.

Борисов: Огромна инфлация и обедняване, неохранявана граница и корупция са резултатите на ПП

Свиленски отказа да оттегли думите си и обясни, че откакто е депутат винаги е говорил само истината от парламентарната трибуна.

„Нали знаете кой настъпва два пъти мотиката по един и същи начин? Защо го правите”, попита депутатът от БСП.

Така се стигна до закана за съд.

„Следващата седмица ще подам иск, срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов”, заяви Петков.

Минчев: Все още не сме финализирали състав на кабинет, ако вторият мандат дойде при нас

В крайна сметка след 11 часа дебати по Изборния кодекс гласуване нямаше на нито един от предложените текстове. То беше оставено за следващото редовно пленарно заседание.

Намерението за съд не притесни Георги Свиленски.

“Всеки има право да си търси правата там, където счита за правилно. Българският съд в крайна сметка ще прецени дали въобще има основание да се занимава с такива неща”, отговори депутатът от БСП.

“Със  сигурност не е оферирал такова нещо и Божидар Божанов после уточни че кодове няма, има един код и той се пази от ЦИК. Има ключове, но те се пазят от ЦИК”, обясни Никола Минчев от ПП. 

Този конфликт доведе до коментари и от останалите партии. 

“Аз съм 100% за машинно гласуване, но дойдоха хора, които се хвалят, че държат кодовете. И аз съм склонен да вярвам на Свиленски, щото както Кирил Петков каза “аз арестувах”, значи явно ги има в джоба”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

А „Демократична България” атакуваха ГЕРБ и ДПС за начина, по който протичат пленарните заседания. 

Атанасов: Имаме нова тройна коалиция - между ГЕРБ, ДПС, БСП

“НС се управлява от ГЕРБ и ДПС съвместно. Не можете да си представите какъв тандем - Росен Желязков и Йордан Цонев са като скачени съдове, работят перфектно в парламента. Подреждат си дневен ред, какъвто им е удобен и сега общо взето направиха тройна коалиция. ГЕРБ БСП и ДПС”, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. 

Желязков и Цонев водиха заседанието в петък, когато депутатите разискваха Изборния кодекс 11 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.