Ден преди последната консултация при президента въпросът за редовно правителство остава неразрешен

Втори ден продължава задочният спор между бившите коалиционни партньори от БСП и „Продължаваме промяната” за кода на машините.  Той започна по време на 15-часовото пленарно заседание в петък. Именно Изборният кодекс за момента се очертава като основната разделителна линия между партиите.

 От ПП са категорични – след искането да се върне хартиеното гласуване, те не виждат как ще се състави правителство.

„Тъжното е, че последните няколко седмици не виждаме абсолютно никакво развитие в посока на това да има правителство. Напротив, много настойчиво се опитват да се прокарат промените в Изборния кодекс”, каза Мирослав Иванов.

А БСП са категорични, че няма да се откажат от хартията при гласуване.

 „Атаката срещу това да си оттеглим закона беше от много посоки. В кулоари са водени непрекъснато разговори с представители на ПП. Нека тези хора се замислят какво правят. Ние сме парламентарна група и никой няма да позволи да му бъде въздействано по някакъв друг начин за това да си оттегляме закона. Било то с даване на кодове”, заяви Георги Свиленски от БСП.

Корнелия Нинова потвърди думите на Свлиенски, че Кирил Петков е направил предложение за кодове.

„В залата на Народното събрание, вътре в нея дойде при нас и го заяви”, поясни тя.

В отговор „Продължаваме промяната” попитаха дали щяха да са втори на изборите ако това беше истина.

„Продължаваме промяната” се явява на избори без представителите в ЦИК, които на практика организират изборния процес. С машини, договорът за които фирмата, които ги доставя са избрани от кабинета на ГЕРБ и със служебен министър, който е назначен от президента. Резултатът от изборите е, че „Продължаваме промяната” и „Демократична България” имат 73 депутати. При всички тези обстоятелства дали има здравомислещ човек, който може да вярва на думите на г-н Свиленски?”, попита Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.