На всеки 20 минути взиране на близко разстояние са нужни 20 секунди почивка, 20 премигвания и заглеждане в далечина на 6 метра разстояние

В Бургас бе проведен медицински форум, на който специалисти коментираха как да бъде контролирано времето на децата, което прекарват пред дигиталните устройства. Те предупредиха за дигиталната умора и риска да увреди макулата на окото.

Трябва да се спазва правилото „20-20-20” –  на всеки 20 минути взиране на близко разстояние следва 20 секунди почивка, 20 премигвания и заглеждане в далечина на 6 метра разстояние, съветва офталмологът д-р Тунджай Йозтюрк

„В световен мащаб 3,5 млрд.души разполагат с мобилен телефон и използването им е масово с тенденция да стане още повече”, казва той.

Медиците напомнят, че невидимите сили на синята светлина проникват дълбоко в  окото, поради което има висок потенциал да увреди макулата. Тя е отговорна за централното зрение и за това как възприемаме цветовете и  детайлите на околния свят.

„Синята светлина, която излъчват смартфоните и дигиталните устройства тя може да предизвика увреждане на зрението. Затова трябва да се предприемат мерки, които да ограничат постъпването на тази светлина в окото. От една страна производителите трябва да създават устройствата с филтри, а от друга хората да ги използват на светлина, не на тъмно и да се стараят да ограничават употребата им”, продължава д-р Йозтюрк.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.