Работата на ускорителя на заредени частици ще бъде намалена с 20% през 2023 г.

Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) спря на 28 ноември ускорителя на заредени частици – Големия адронен колайдер, с цел техническо обслужване. Това се случи две седмици по-рано от предварително планираното с цел икономия на електричество, съобщи говорителят на организацията Софи Тезори.

"Големият адронен колайдер беше спрян тази сутрин", каза тя и добави, че "спирането е извършено с цел икономия на енергия". "Към момента новото пускане е планирано, както обикновено, за пролетта на 2023 г.", каза Тезори.

Според работния доклад на специалисти от CERN, на който се позова говорителката, ускорителят няма да бъде пуснат в действие "в следващите няколко месеца".

В края на септември от CERN съобщиха, че "техническото спиране в края на годината ще започне на 28 ноември 2022 г., две седмици по-рано от предварително предвиденото, а работата на ускорителния комплекс ще бъде намалена с 20% през 2023 г.". Както е отбелязано на уебсайта на организацията, тези планове "са определени съвместно с доставчика на електроенергия Electricite de France", за да се даде възможност за "конфигурации за намаляване на потреблението на енергия" през следващите месеци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС