Според експерти тя ще подобри качеството на въздуха в столицата

Правен анализ ще проучи възможността дали в София може да се въведе зона с такса "задръстване". За целта общината е пуснала обществена поръчка, пише 24chasa.bg. Срещу 70 хил. лв. фирмата победител ще трябва да предложи и нормативни промени. Ще трябва да се проучат основни булеварди и улици на територията на София. Столична община иска конкретни предложения за събирането на такса "задръстване“ и начина на плащане за различните категории моторни превозни средства.

Контролът ще трябва да се осъществява с автоматизирани технически средства или системи. Ясно описани трябва да са и начините за налагане на санкциите, като един от тях е глобите да се налагат с електронен фиш.

От обществената поръчка става още ясно, че таксата ще се дължи ако влезем в определени зони с автомобила си или преминем през определени улици и булеварди. Ще се обмисля дали таксата да е дължима от всички водачи, или само от някои – според нивото на замърсяване на превозното средство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: 24chasa.bg