Политиката за нулев COVID предизвика безпрецедентни протести в страната

Разрастването на протестите срещу COVID ограниченията в Китай разпали несигурността на инвеститорите и доведе до рязко поевтиняването на местната валутна юан. В резултат на това повечето играчи на пазара се обърнаха към сигурността на доларите и цената на щатската валута отново отбеляза поредно поскъпване в понеделник.

Протестите срещу политиката за нулев COVID започнаха миналата седмица и вече се провеждат в няколко града. Стигна се до тежки сблъсъци в Шанхай в неделя, които доведоха до огромен пожар в Урумчи. Загинаха и хора.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИ ПРОТЕСТИ В КИТАЙ: Хиляди излязoха по улиците срещу COVID мерките

Въпреки това към момента Китайската комунистическа партия не дава никакви индикации, че ще промени своята политика. Повечето анализатори казват, че това е категорично доказателство, че Си Дзинпин смята да подсили допълнително своята идеологическа линия на управление за сметка на икономическия растеж.

Китай продължава да се задъхва в последните месеци на фона на почти сринатия имотен пазар. Страната потребява все по-малко енергия, което от друга страна е добре дошло за Европа, която успява да набави нужните си суровини, избягвайки жестоката конкуренция с Поднебесната империя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.