БНБ отчита цели 23% повече проблемни дългове в страната

Общият размер на необслужваните кредити в България е достигнал 346 милиона лева в края на септември. Това е повишение с цели 23,4% на годишна база, сочат актуалните данни на Българската народна банка. В номинално отношение повишението с общо над 65 милиона лева.

„На твоя страна”: Сигурно ли е да теглим кредит онлайн (ВИДЕО)

Търсенето на бързи кредити се активизира през последната година и отново достигна нивата от преди COVID-кризата. Над 70% от бързите кредити са предоставени на домакинствата. Въпреки че се наричат бързи заради краткия срок за връщане и по-лесното отпускане в сравнение с условията на търговските банки, статистиката на БНБ показва, че най-много нараства тегленето на заеми с погасителен план над 5 години. В края на септември техният дял вече преобладава, достигайки 1,849 млрд. лева.

В края на третото тримесечие на 2022 г. броят на банковите депозити на домакинствата намалява на годишна база с 2,9%, но, успоредно с това размерът на вложените в банките пари нараства, като преобладават депозити от над 50 хил. и до 100 хил. лева. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.