Има ли вариант за съставяне на правителство

Вярвам, че политиците са достатъчно разумни и ще направят така, че да се стабилизира държавата. Има вариант за съставяне на правителство, което да направи немалко добрини. Така хората ще ги подкрепят. Това е оптимистичният вариант. Да поставяме ултиматуми доникъде няма да доведе. Няма да има предсрочни парламентарни избори. Това каза за "Твоят ден" Нидал Алгафари.

Според него Кирил Петков е сътворил глупост с т.нар. случай с кодовете. "Българинът увеличи недоверието си. Няма дим без огън е принципът, на който сме. Така ерозира политическата система и се разбива системата. Това ще доведе до още по-голям отлив от гласуването. Най-добрият вариант е "Български възход" да направи кабинет, който да не е образуван от политически лидери, а да е програмен. Тогава ще има и плаващи мнозинства по различни теми, така ПП ще гласуват с ГЕРБ и ДПС", прогнозира той.

Извънредно заседание на Народното събрание

Политологът Димитър Ганев остава скептичен към съставяне на правителство. "Всяка една хипотетична коалиция ще трябва да плати висока цена. Ако има два варианта - коалиция около евроатлантическа платформа - ПП ще трябва да се коалира с ГЕРБ, или хартиена коалиция - ГЕРБ ще трябва да се коалира с БСП. Приближават местни избори и ако се направят подобни коалиции, ГЕРБ ще подарят победата в големите областни градове на ПП. Само с третия мандат има шанс за кабинет", смята Ганев. И допълва, че не би трябвало да се очаква увеличаване на избирателната активност.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.