Животът в областния център започва да става невъзможен

В Украйна, Херсон се превръща в град-призрак. Жителите, които не искаха да се евакуират в контролираните от Русия територии, сега напускат към други части на Украйна. От левия бряг на Днепър, Русия продължава да обстрелва Херсон всеки ден. Това прави живота в областния център невъзможен.

Обстрел от другия бряг на реката е срутил домовете на някои. Те обаче нямат къде да отидат.  „Пуснаха газа и тока. Иска ми се да имаше вода, за да можем да ползваме тоалетната”, казва  Олександър Антоненко, 53-годишен жител на Херсон.

Русия обстрелва Херсон със системи „Град”, казват военни. Това не са прецизни оръжия и никой не знае с точност къде ще ударят.

„Бяхме много уплашени. Радвам се, че Олександър е още тук. Ако парчето беше ударило на 30 сантиметра встрани, мен нямаше да ме има. Но аз съм на 82, не е толкова важно”, казва Людмила Антоненко.

За Лилия обстрелът е донесъл трагедия. Жената е била у дома с родителите си. Те вече не са между живите.

„Имаше толкова прах, не можехме да видим нищо. Със сина ми се криехме в банята. Чух баща ми да вика да се обадя за линейка, защото майка е ранена. Но нямаше как да се обадя, защото мрежата е спряна. Излязохме с детето да търсим помощ. Майка ми лежеше по лице във входа на блока”, казва Лилия Христенко, 38-годишна жителка на Херсон.

Подобни истории могат да се чуят из целия град. Този магазин е ударен от руския обстрел, казват местните хора. Има четирима убити, а граждани ровят из повредената стока, за да търсят нещо, което може да се използва. Хората, които нямат ток и отопление, се събират в няколко центъра, където има външно захранване. Веднага зареждат телефоните си и говорят с роднини и близки. Тези, които имат възможност бягат от града. По пътя се вие колона от автомобили. Тези, които няма как да напуснат, оцеляват в примитивни условия.

На този фон в Букурещ се срещнаха външните министри на страните от НАТО. Освен доставките на оръжия, основна тема е невоенната подкрепа за Украйна. Гориво, лекарства, топли дрехи - страната се нуждае от всичко. Обсъждат се и възможните технически средства, за да бъдат възстановени електроцентралите, които Русия целенасочено разрушава. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.