В сегашната ситуация „всички хем са на власт, хем са и в опозиция", каза Стойчо Стойчев

От тази неясна ситуация (без кабинет и с очакване за нови предсрочни избори – б.р.) печели политическият маркетинг.

Това каза в предаването „Челюсти” на NOVA NEWS социологът проф. Румяна Коларова.

„Всички заявки за кабинети на малцинството, за които не се обозначава за каква парламентарна подкрепа се тръгва, са абсолютен кьорфишек. Кабинет на малцинството управлява с парламентарно мнозинство. Това не е коалиция на мнозинството, те са кабинет, но имат нужда от подкрепящи партии”, допълни тя.

Според Коларова не е нужно да се бави времето за предсрочни избори.

Другият участник в разговора – политологът доц. Стойчо Стойчев смята, че дали ще са през януари или през март, изброите имат решаващо значение за тези 4 мандата. Това най-вече е свързано с нова партия, която по модела на ИТН се заиграва с надежди за формиране на кабинет.

За Коларова все по-малко вероятно става възможността да бъде съставено това правителство. „Ако приключи гласуването на промените в ИК, може би ще се тръгне към някакъв вид конструктивни решения. Преди да се състави правителство, трябва да се съставят някакви общи управленски бюджети”, каза тя.

Стойчев смята, че в сегашната ситуация „всички хем са на власт, хем са и в опозиция. Никой не носи отговорност за това. Това безвремие е пристрастяващо… В момента няма желание да се състави правителство. Президентът не управлява в пълен комфорт, защото в международната ситуация… война, налага се той да взима страна, която очевидно не желае да взима. … Март-април са по-добри за правене на избори”, каза Стойчев.

На друго мнение е Коларова. „Не мисля, че на президента му е некомфортно. Ако има правителство, ще му е по-некомфортно. Точно тази позиция му е комфортна, защото се опитва да лавира. Тук има повече възможност за маневри”, обясни тя.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.