Синдикатите искат да бъде приет нов бюджет за догодина

Протест на КНСБ за по-високи доходи се проведе пред Народното събрание. Синдикатите настояват да бъде приет нов бюджет за 2023 година. Искат минималната работна заплата да стане 850 лв.

Протестна елха украси жълтите павета пред служебния вход на парламента минути след 8 ч. На нея бяха закачени не играчки, а конкретни искания към депутатите.

„В бюджета има пари за вдигане на минималната работна заплата – това е само 1% от бюджетните разходи”, коментира Марина Ставрева от КНСБ.


Докато част от депутатите не пожелаха да коментират исканията за по-високи доходи, други се припознаха в тях. „Ние настояваме за нов бюджет – даже сме входирали проект за декларация, искаме да е точка първа, така че се присъединяваме”, обясни Никола Минчев от „Продължаваме Промяната”.

 

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова дори излезе да разговаря с протестиращите. „Имаме съвпадения с исканията Ви”, заяви тя. Пред Нинова синдикалистите настояха депутатите да сложат праг от 850 лв. за минималната заплата от 1 януари, ако това се реши с постановление на служебния кабинет.

Снимка: БГНЕС

С удрянето на първия парламентарен звънец недоволните сложиха и край на протестната си акция. Въпреки желанието на КНСБ синдикалната елха да украсява кулоарите на парламента, тя остана пред служебния вход.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.