Снежната покривка на прохода Шипка е над 25 см

Снежната покривка на прохода "Шипка" е над 25 см. Пътят към върха се почиства и от началото на седмицата преминаващите през прохода се радват на пухкавия бял сняг на върха.  

За поредна година, снегът, обаче възпрепятства качването на туристи към Паметника на Свободата. Възможно ли е да се качва с автомобили към върха и как се обслужва българската светиня през зимния сезон?

Ограничена видимост и снеговалеж на проходите „Шипка” и „Република” (СНИМКИ)

Според д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”, по традиция когато падне първият сняг подхода към паметника се затваря. "Всеки, който се насочва насам през зимните месеци, трябва да е наясно, че може да стигне до него само пеш. Идващите трябва да са добре облечени, подготвени за зимни условия. Следващата седмица ще поставим табели, с които да предупредим туристите'', обясни той. И посъветва посетителите да следят профила на музея за информация за бури.

"24 часа в денонощието паметникът се охранява от полиция. В много редки случаи полицаите не успяват да достигнат. Работниците на музея се придвижват пеша, те имат снегоходки, очила, ръкавици. Когато времето е опасно, колегите не се качват. А ние своевременно уведомяваме, че паметникът няма да приема гости", разкри Ангелов.

По думите му стъпалата към монумента са около 800, а към 700 от тях са на прав участък, а при обилна снежна покривка, се превръща в писта за спускане. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.