Принц Хари и съпругата му многократно са говорили публично за тежкия психически тормоз, на който са били подложени

Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл е получавала "отвратителни и съвсем реални" заплахи преди двамата със съпруга ѝ, принц Хари, да се откажат от ангажиментите си с британското кралско семейство. Това заяви Нийл Басу, заместник-комисар в лондонската полиция, който напуска поста.

По думите му Меган се е чувствала "под заплаха през цялото време". Пред Channel 4 News той допълни още, че по този казус са били заведени няколко дела.

Още миналата година Хари заяви, че не се чувства в безопасност, когато посещава Обединеното кралство. Семейството многократно е говорило публично за тежкия психически тормоз, на който е било подложено, и как това се е отразило на здравето им.

"Ако бяхте видели нещата, които се пишат, ако ги получавахте, ако знаехте това, което знам аз, постоянно щяхте да се чувствате под заплаха", казва Басу.

Хари и Меган отправиха благодарности на Елтън Джон (ВИДЕО)

На въпроса дали е имало реални заплахи към Меган от страна на крайната десница, той добави: "Абсолютно! Наши екипи ги разследваха. Хора са били подведени под отговорност за тези заплахи".

Басу каза още, че и преди е говорил за заплахата от "крайнодесен тероризъм", която нараства с изключително бързи темпове.

"Когато започнах работа в отдела за борба с тероризма през 2015 г., този тероризъм беше около 6% от общия ни обем работа. Когато напуснах преди 15-16 месеца, беше над 20% от работното ни натоварване".

Басу, е най-високопоставеният британски цветнокож офицер. Отговарял е и за кралската охрана. През годините той открито говори за расата и работата си като полицай. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.