Родителите на деца със Синдром на Даун продължават да обжалват решения пред НЕЛК

ТЕЛК до живот ще се дава за още 31 заболявания. Това предвиждат промените в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Така много от болните няма да се налага да чакат с часове на опашки за преосвидетелстване.

„За епилепсията - 95% и 100%, вече са с придружител и с чужда помощ. И са с пожизнен срок, защото това са тежки форми на епилепсия. Не може всеки ден да се обяснява на тези хора, че няма да оздравеят, но да се явят и следващия път, за да го докажат”, коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

ПРЕЦЕДЕНТ: Майка на дете със Синдром на Даун осъди "Майчин дом"

Децата със Синдром на Даун обаче все още са лишени от правото на чужда помощ, обясни председателката на Фондация „Живот със Синдром на Даун” Силвена Христова. И въпреки, че са с пожизнен ТЕЛК, често процентите инвалидност, които се изискват по наредба, не достигат. Така родителите се принуждават да обжалват решения на ТЕЛК пред НЕЛК.

„Ние от фондацията се борим вече почти трета година да не се ощетяват хората със Синдром на Даун. За щастие се преборихме това състояние - синдром на Даун, тъй като е дефинитивно, да попадне в тези ТЕЛК решения, които са със пожизнен срок. Оттогава досега ние продължаваме да обжалваме всяка седмица с родителите, защото децата ни продължават да са ощетявани и дискриминирани”, коментира Силвена Христова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.