Вижте иновативната технология

Във ферма в Северозападен Тунис 54-годишният Адел Хиари поглежда към телефона си, за да разбере какво е здравословното състояние на кравите му. Животните му носят специални нашийници и живеят в обор, който е снабден със специални сензори, които изпращат информация директно на смартфона му. Така чрез приложението MooMe той проследява всеки аспект от живота на стадото си – от храненето, през дневния добив на мляко до раждането на ново теленце.

Апликацията е разработена от трима тунизийски студенти през 2019 година. Целта ѝ е да помогне на местните фермери да се грижат по-добре за стадата си, а животните да са здрави.

Иновация: Чешки барове пестят енергия, съчетавайки бирата и технологиите (ВИДЕО)

„Повишаването на температурите заради изменението на климата излага кравите на топлинен стрес, което намалява производството на мляко и репродуктивния им капацитет. Това води до загуби за фермерите”, твърди Имен Хамеми, разработчик в MooMe.

Ето защо приложението предоставя на фермерите информация за топлинния стрес, евентуална бременност, производство на мляко, изкуствено осеменяване, физическа активност и откриване на болести при кравата, която носи специалния нашийник, за да им позволи да са по-ефективни при отглеждането на животните.

Кухня на бъдещето: Роботи приготвят храната в ресторант в Китай (ВИДЕО)

Освен на фермерите MooMe помага и за облекчаване на недостига на млечни продукти в страната.  Тунис страда от остра липса на този вид храни и властите предупреждават, че ако ситуацията се запази, стратегическите запаси от мляко на страната може да се изчерпат за няколко седмици.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс