Хората са натрупали задължения за десетки хиляди левове

След като стана ясно, че жителите на села край София са натрупали глоби за десетки хиляди левове заради пътуване без винетка, въпреки решение на Министерския съвет, което ги освобождава от таксата за придвижване до столицата, ще бъдат ли опростени санкциите за преминава през камера на ТОЛ агенцията в района на Божурище и защо се стигна до недоразумението, което превърна в длъжници стотици хора?

Жители на Пролеша с глоби за хиляди левове, въпреки че са освободени от винетки

Регионалният министър Иван Шишков заяви, че санкциите няма да бъдат опростени, а живеещите в района заплашват, че ще търсят правата си в тол агенцията. Някои семейства са натрупали глоби за над 100 хиляди лева.

„Потърпевшите да избягват връчване на тези електронни фишове, тъй като е голям рискът да изгубят дело при оспорването му”, съветва юристът Георги Гълъбов.

Хората, станали жертва на недоразумението, вярват, че някоя институция ще се заеме със случая и ще разгледа документите по него. Те призоваха АПИ да не се крие и да понесе отговорността си за грешката. Местните определят ситуацията като държавен рекет. Оплакванията са, че потърпевшите не са били уведомени, че са снимани, за да могат поне да закупят винетки за автомобилите си. От Националното тол управление заявиха за NOVA, че ежедневно обработват огромен обем информация и заради това нямало как да известяват веднага нарушителите.

Темата по-късно през деня коментира и регионалният министър Иван Шишков. Той припомни, че на 28.02.2020 г. тогавашният министър-председател Бойко Борисов е обещал да не се плащат винетки от хората в региона. „Знакът за винетка си е съществувал във времето назад. Хората са излъгани още тогава”, категоричен е министърът. Те е трябвало да плащат винетки, съгласно решение на МС и поставен знак. Попитан от журналисти дали глобите ще бъдат опростени, Шишков заяви, че тепърва ще се прави юридически анализ на ситуацията и намекна, че по-скоро санкциите ще отпаднат частично. „Ще направим всичко възможно в рамките на закона да помогнем на хората”, обеща ресорният министър. Той призова потърпевшите да протестират там, където според него са виновниците – пред централата на ГЕРБ.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.