По думите му анонсът за ляво обединение е половинчат, защото лявото не се изчерпва само с 5-6 партии

Aнонсът за ляво обединение е половинчат, защото лявото не се изчерпва само с 5-6 партии. Такова обединение не може да има на основата "за'' или "против" Корнелия Нинова, а на нови идеи и политики. Под формата на коалиция ще видим част от тях вероятно още на местните избори. Това заяви Калоян Паргов, председател на Стратегически институт за национални политики и идеи за "Твоят ден".

Калоян Паргов: Добре е БСП да издигне архитект или строител за кмет на София

По думите му трябва да има достойна левица. "Член съм на БСП, Върховният съд казва, че съм член и на Националния съвет, а ръководството - че не съм. Ходя на заседания, въпреки че не съм изрично призован. Няма как БСП да се изключи от ново обединение, тя е най-голямата лява партия", посочи той. И допълни, че вътрешната опозиция в столетницата е съставена от хора с мнение. Той призна, че Нинова е избрана с 80% от гласовете на Националния съвет, но изрази съмнение колко от всички членове на партията са зад нея. И уточни, че хартиената бюлетина връща частично справедливостта.

Според него е могло да се проведе много по-смислена дискусия по време на срещата за ляво обединение. "Ръководството на БСП ми липсваше, те трябваше да изложат своите аргументи. Освен това липсваха социалдемократите, комунистите, левите земеделци, патриотичните леви. В лявото пространство има вакуум. ПП са популисти, които иззеха лявата реторика. Те се оказаха змия в пазвата на Нинова. Над 2% стартов електорален капитал имат няколко леви партии, събрани заедно. Проблемите са трупани с години, но Нинова като по-чевръста, ги катализира и ги направи като воденичен камък", коментира Паргов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.