"Няма как парламент, който подкрепя тази идея, след това да подкрепи правителство на малцинството", обясни той

Докато в пленарна зала депутатите продължават обсъждането на промените в Изборния кодекс, в кулоарите съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да предлагат кабинет на малцинството с втория мандат, ако бъде прието връщането на хартиената бюлетина.

„Няма как да предложим нещо, след като първата гаранция я хвърлят в боклука като невалидна бюлетина”, заяви Петков.

Тома Биков: Готови сме с програма и кабинет

Той бе категоричен: "Няма как парламент, който подкрепя хартиената бюлетина, след това да подкрепи правителство на малцинството, което е антикорупционно".

По думите му депутатите от "Продължаваме Промяната" ще продължат дебатите днес "доколкото трябва и ще се борят за всяка точка от Изборния кодекс".

"Току-що разбрахме, че днес е денят, в който хартиената коалиция ще прокара хартиената бюлетина. Това означава, че днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен, в който отваряме отново вратата за 15% невалидни бюлетини, а гласовете на Бургас, Варна и Пловдив взети заедно ще са по-малко от невалидните бюлетини. Изкривяването на демократичния вот кара цялата система да работи корупционно - от изкривени избори, откраднат вот, до откраднати данъци и пари и бюлетини в чували", заяви Петков на трибунка малко по-късно през деня.

Лидерът на "Продължаваме Промяната" призова избирателите да се борят за своя глас и увери, че от ПП ще се борят заедно с тях. "Ще го правим в сградата, както и извън нея, надяваме се да ни подкрепите", сподели той.

От своя страна Христо Иванов изрази разочарованието си от липса на дебат. "Видяхме желязно прокарване на решението на хартиената коалиция - скрепиха съюза си чрез нея", смята той.

По думите на Иванов няма връзка между това дали има различия между ДБ и президента на кого да бъде даден третия мандат. "Третият мандат не съществува в Конституцията за това президентът да направи правителство по свой образ и подобие", каза още Иванов.

Той уточни, че от неговата група внимателно ще преценят „съдържанието на това, което се предлага, кой носи отговорност за него, какви гаранции има, че ще изпълни задачите, какви задачи си поставя кабинетът”. Оценката ще бъде независимо какъв е кабинетът – експертен, технически, технократски, програмен, малцинствен, каза Христо Иванов.

А Атанас Атанасов посочи, че в играта се използва и Световното - разчитат, че хората повече ги интересуват мачовете, а не гласуването. 

Според Асен Василев ГЕРБ, ДПС и БСП са поставили хартиената бюлетина над Закона за бюджета и данъка за свръхпечалбите. "За тях всичко това е по-малко важно от това да откраднат изборите с хартиената бюлетина. Ще направим всичко възможно да попречим, защото това е връщане към чувалите с кеш и бюлетини. Това е план на мръсната машина за правене на избори и кражба на парите на данъкоплатците", коментира той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.