От ПП и ДБ обещаха правителство на малцинството, ако хартиената бюлетина не бъде върната

Решението за връщането на хартиената бюлетина поставя под въпрос и съставянето на нов кабинет в 48-ия парламент. От „Продължаваме Промяната” са категорични, че не могат да преговарят за кабинет с партиите, подкрепили гласуването с хартия.

Връщането на хартиената бюлетина блокира възможността за съставяне на кабинет с втория мандат. Преди седмици от ПП и „Демократична България” обещаха, че ще предложат кабинет на малцинството, ако гласуването с хартия не бъде върнато.

„Няма как ние да предложим нещо, след като първата гаранция те просто я хвърлят в боклука като невалидна бюлетина”, обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Не така категорично обаче гледат на този отказ от „Демократична България”.  Ние трябва да обсъдим всички аспекти на възможността да се реализира вторият мандат. Едва тогава да се взима решение дали той да бъде реализиран, или не. На страната ѝ трябва управление”, смята съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Останалите варианти не били по-добри, обясниха още десните. „Всички останали опции да се формира управление, без участието на ПП и ДБ, или избори - биха били още по-лоши. Затова моят призив беше да не затваряме този прозорец”, добави Иванов.

„Ако хартиената бюлетина мине днес, какво означава това за нас. Това означава, че този парламент слага тяснопартийната задача на ГЕРБ, БСП и ДПС да откраднат честния вот, да се върнем към невалидните бюлетини. И ако това го направят, значи, че нямат никакво желание да има правителство от наша гледна точка, защото няма как един такъв парламент, който подкрепя хартиената бюлетина, след това да подкрепи правителство на малцинството, което е антикорупционно”, поясни Петков.

От ГЕРБ прочетоха отказа за съставяне на кабинет от вторите в парламента като нещо не толкова изненадващо. „Тези обяснения за правене на правителство на малцинството с втория мандат винаги са били фалшиви и са работили за това час по-скоро този парламент да приключи и да се ходи на избори”, коментира Тома Биков.

Първата политическа сила в парламента заяви и готовност за получаване на мандата. „Ние сме готови с всичко - и с програма, и с кабинет”, добави Биков. Все още обаче не е ясно кога президентът ще връчи папката за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.