„Надявам се, че допълнителното време, което дадох, е оползотворено по най-добрия начин”, заяви той

Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в понеделник. Папката ще отиде при ГЕРБ-СДС.

„Надявам се, че допълнителното време, което дадох, е оползотворено по най-добрия начин”, заяви президентът.

„Кой ще е кандидатът ни за министър-председател ще научите след три дни. Пълният състав на проектокабинета - след десет дни. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет се оказаха невъзможни. Политическите сили, с които има идеологически сходства, сходства в програмите, с целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори”, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.  

Но още преди да са получили папката, ГЕРБ вече получиха няколко отказа. 

“Ние няма да го подкрепим. Ако внесат състав на кабинет, ще гласуваме против”, заяви Корнелия Нинова.

“Разговорът за наша подкрепа за техен мандат няма абсолютно никакви предпоставки за него”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

“Днес цяла сутрин виждаме доста добра координация между ГЕРБ, БСП и ДПС , така хартиената коалиция е съвсем възможна”, коментира Кирил Петков. 

И докато част от партиите в парламента не са готови да преговарят с ГЕРБ, други са по-диалогични.

“От гледна точка на нашата парламентарна група декларирам, че ние сме готови на диалог по конкретни политики и ако, разбира се, бъдем поканени за такъв диалог”, каза лидерът на БВ Стефан Янев.

Стоев: ПП едва ли ще пристъпят към съставяне на правителство

Слухове в кулоарите на Народното събрание започнаха да свързват името на Стефан Янев още с първия мандат. 

“Аз не се виждам като премиер с никой мандат, защото моята детска мечта не е да бъда премиер”, коментира Янев.

А от ДПС чакат покана за разговори. 

“Това е темата на темите, така че очакваме ГЕРБ да се отнесе сериозно и да започне сериозни разговори за съставяне на кабинет”, каза Йордан Цонев.

Ако ГЕРБ не успеят да намерят подкрепа за кабинет, те ще върнат мандата неизпълнен. Това ще ни отведе до втория мандат - за “Продължаваме Промяната”, които вече отказаха да предлагат кабинет на малцинството. Третият мандат е за партия по избор. Президентът ще го бави до Новата година. 

Държавният глава коментира и 18-часовото заседание на парламента, на което депутатите обсъждаха ревизията на Изборния кодекс. „Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно”, заяви Радев.

На журналистически въпрос какво смята за възможността президентът да не участва в назначаването на шефове на служби, Радев отговори: „Мисля, че е несъстоятелно партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане към порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление от министър-председателя. Сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт”.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.