Става дума за 81 дка в парка до Гребната база

Жители на Пловдив излязоха на протест срещу евентуалното застрояване на най-големия парк в града „Отдих и култура“, който се намира до Гребната база. Статутът му се промени, след като Общинският съвет прие нов устройствен план на града и даде възможност на частен инвеститор да строи три- и четири-етажни жилищни сгради.

Гражданите окупираха сградата на Областната управа. В устройствения план на града е заложено 30% от парка да бъдат изсечени и застроени. Става дума за 81 декара в парк, който от 20 години е частна собственост.

Протестиращите настояват областният управител да обяви решението за незаконосъобразно, а имотът да бъде отчужден и да остане в активите на Община Пловдив, така както е бил 70 години.

Областният управител ще се срещне с протестиращите. Той каза, че по закон има двумесечен срок, в който трябва да реши дали да спре промените в устройствения план и да върне решението за преразглеждане.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.