Това съобщава обществената медия на страната

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Страната ни все още не отговаря на условията, пише NOS - обществената медия на Нидерландия, която цитира правителствено решение от днес.

Урсула фон дер Лайен: ЕК подкрепя присъединяването на България към Шенген

След среща на министрите, външният - Вопке Хукстра, е заявил, че е „твърде рано” да се даде съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса, едва когато стане ясно, че в страната ни има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Нехамер: Австрия подкрепя Хърватия за Шенген, критична е за България и Румъния

Според Марк Рюте това ще стане „вероятно през следващата година”. Досега опасенията включваха сигурността по границите: „Теоретично, бихте рискували да предизвикате миграционен поток през такава страна”, посочи министър-председателят на Нидерландия. Според NOS той иска първо да бъде изключена възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенген в България с „банкнота от 50 евро”.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите страни е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано, уточнява още NOS.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.