"Ф-16 са частично решение, а не панацея", каза полк. Недялков

„Финансовите ресурси на държавата трябва да бъдат насочени навътре в държавата. Войната е бизнес, за съжаление. Много държави се възползват от този кървав бизнес. За българската индустрия е важно да наблегне на собствените си финанси и да стимулира изкуствения интелект”.

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS преподавателят във Военна академия „Г. С. Раковски” и автор на книгата „130 години българи в небето” проф. полк. Димитър Недялков.

Той припомни един от важните изводи на отминала вече конференция по сигурност – „Най-голямата опасност за човечеството вече не е ядреното оръжие, а изкуственият интелект".

По думите му естественият интелект трябва да контролира изкуствения.

"Един велик финландец казваше – „преди да изхарчиш каквито и пари за отбрана, трябва да създадеш понятието „Родина”. Важно е да създадем усещането за родина на младите българи”, каза авиаторът.

Полк. Недялков припомни, че от 1925-та до 1935-та година основната част от машините на българската авиация са произведени в държавата. „През 80-те години на ХХ век България е водеща авиационна и космическа държава. … В България имаше около 1600 летателни апарата за гражданската, военната и спортната авиация. Сега имаме в пъти по-малко самолети. В този период около 100 000 души са били ангажирани в едни авангарден род войска. Не тръгва по добър път авиацията”, коментира той съвременните тенденции.

„Не тръгва по добър път авиацията след 90-та година. Рязко намалява. Включително БГА „Балкан”. Спортната ни авиация престава да съществува на практика. Военната ни авиация като че закъснява с трансформацията и рязко намалява. За съжаление са изведени самолети и вертолети с голям остатъчен ресурс – въпреки възможностите да бъдат възстановявани и модернизирани, ние се лишаваме от тази авиационна техника”, допълни преподавателят във Военна академия.

Запитан дали войната в Украйна е война на дронове, той обясни, че светът на войната се роботизира. „В България имаме въоръжение, но на базата поуки от практиката трябва да се направи още повече. … Трябва да придобиваме нови системи, много български фирми, инженери са много навътре, трябва да направим ясна оценка на това, което притежаваме. България има арсенал от оръжия, които могат да охраняват границата”, допълни полк. Димитър Недялков.

„Новите изтребители Ф-16 са частично решение, а не панацея за предстоящите предизвикателства пред сигурността и отбраната”, каза полковник Димитър Недялков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.