Индексът на потребителските цени се вдига за пореден месец

Индексът на стойността на личните потребителски разходи в САЩ се покачва за пореден месец и този път добавя нови 0,3% за октомври в сравнение с предходния септември. Това показват данните от последния доклад на американското Министерство на търговията.

Ценовият индек PCE е мярка за инфлация, наблюдавана пряко от Федералния резерв на САЩ. Данните са притеснителни, защото показват, че повишаването на лихвените проценти от централната банка не спира потребителите да харчат, дори ако трябва да платят повече за стоките и услугите. 

В същото време индексът, изчисляващ процента на спестяванията, потъна с допълнителни 2,3 процентни пункта и към момента е на второто си най-ниско ниво в историята.

Данните показват, че разходите през октомври се движат най-вече от харчовете за жилища и хранителни продукти, но се забелязват и покупки на нови автомобили. Добрата новина - заплатите също растат и според анализаторите американците влизат в празничния сезон в добра финансова форма. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.