За прехода разказва Мирослав Церар, министър-председател на страната от 2014 до 2018 г.

Вчера в София се проведе конференция посветена на еврозоната. Един от гостите беше бившият премиер на словения Мирослав Церар. Балканската държава прие еврото още през 2007 година и беше сочена като една от отличничките в бившия източен блок. Мирослав Церар е премиер на страната от 2014 до 2018 г., след това заема поста министър на външните работи, на който остава до 2020 година. 

"Да, имаше някои притеснения сред хората. Трябва обаче да кажа, че Словения демонстрира сериозен стремеж да стане част от Еврозоната още през 2004-та година, когато страната ни се присъедини към ЕС", спомня си той.

Споделя, че нито едно притеснение не става факт. "Мога да дам пример с процента на инфлацията, който няколко месеца след прехода от едната валута към другата беше около 0,25, 0,3 процента. Това значи, че нямаше ръст на инфлацията след като влязохме в Еврозоната", обясни Церар.

Цените са се увеличили само в някои ресторанти и кафенета. "Вижте, няма нищо лошо в това да се съмняваш и да имаш страхове преди държавата ти да стане част от Еврозоната. Ако обаче е налице стабилна и качествена подготовка и ако сътрудничеството между властта и останалите заинтересовани страни е на достатъчно сериозно ниво – тогава проблем просто няма. Тогава всичко върви гладко. Дори и да се появят някакви изненади – по-висока инфлация или ръст на цените, разрешаването на тези казуси не би трябвало да отнеме твърде дълго време. Нещата със сигурност ще се стабилизират", увери политикът.

По думите му членството в Еврозоната помага и на туризма. "Хората посещават страната ти по-често. Освен това усещането, когато пътуваш е различно. Когато имаш еднаква валута със страната, в която отиваш – това е едно усложнение по-малко, по-лесно ти е да се почувстваш като у дома", посочи той.

Според него във войната в Украйна най-голямата опасност, пред която сме изправени, е, че могат да бъдат включени доста по-мощни оръжия – като например ядреното. "Всеки, който по една или друга причина е замесен в този конфликт – не просто Русия и Украйна, говоря и за всички държави, които подкрепят някоя от враждуващите страни, трябва да вземе под внимание този риск", призова Церар.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.