Метаморфозите на българската демокрация обаче правят така, че след години той става коалиционен партньор на БСП

Един от ярките персонажи когато демокрацията правеше първите си неуверени стъпки при разграждането на тоталитарната система е Александър Каракачанов. Син на бившия партизанин и началник на войските на МВР Панайот Каракачанов, Александър Каракачанов основава Зелената партия и става учредител и на Съюза на демократичните сили. Метаморфозите на българската демокрация обаче правят така, че след години той става коалиционен партньор на БСП. Продължението на историята в „Белези от свободата“ започва сега.

Свалянето на Тодор Живков от власт заварва Александър Каракачанов като докторант в института по философия на Софийския университет. Работи в програма за изследване на човешкия мозък. По време на комунизма дори е имало слухове, че в тази програма се изследва начина, по който се манипулират хората. Участието на Александър Каракачанов в Клуба за подкрепа на гласността и преустройството е само първата стъпка на политическата му кариера.

Току що учредена, Зелената партия влиза в най-голямата коалиция обединяваща опозиционни формации Съюзът на демократичните сили.

Александър Каракачанов - белезите на свободата

Правителството на Димитър Попов е програмно и е с първоначално планиран срок на управление от 6 месеца. През това време заседава Великото Народно събрание. В кабинета влизат представители на СДС, БСП и БЗНС. Целта му е да освободи цените на стоките и да подготви провеждането на парламентарните избори. Създадено е на 22 декември 1990 г по време на т.нар. Луканова зима. България е банкрутирала, а в магазините хранителните стоки изчезват. Кабинетът на Димитър Попов обаче остава на власт в продължение на една година.

В подобни размирни времена Александър Каракачанов става кмет на София. Лидерът на зелените остава на поста точно една година – от октомври 1990-а, до 1991 година.

След краха на Жан Виденов, Зелената партия влиза в парламента като част от състава на Обединението за национално спасение. Коалиция, доминирана от ДПС. По време на управлението на Иван Костов, Александър Каракачанов внася и Закон за кредитните милионери.

Независимо от смутните времена днес, Александър Каракачанов не смята, че страната ни е изправена пред нова революция. Многолюдните протести от началото на 90-те години отдавна са в миналото. Поколенията са се сменили и са оставили назад младата гвардия на българската демокрация. Днес синът на бившия партизанин и генерал Панайот Каракачанов, завършил гимназия в Москва, Александър Каракачанов  преподава философска антропология и политология. И споделя, че най-големият проблем пред обществото е все по-ширещата се неграмотност. Въпрос на време е да си отговорим на въпроса дали това всъщност не е причината все още да се чудим дали преходът е завършил. Въпреки че отдавна сме членове на НАТО и Европейския съюз.  

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.