За да има правителство, дори и на малцинството, на ГЕРБ ще им трябва подкрепата на другите партии

ГЕРБ ще предложи състав на кабинет от експерти. Това е обяснил лидерът на партията Бойко Борисов пред председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. В понеделник най-голямата партия в парламента ще получи първия мандат за съставяне на кабинет. Той ще бъде връчен от президента Румен Радев.

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които могат да стабилизират България

След ден президентът ще стартира и втората част от процедурата за бъдещо правителство. От ГЕРБ-СДС ще получат първия мандат, с който ще бъде направен опит за кабинет. А те вече обещават, че ще предложат състав на  правителство. По време на среща на ЕНП в Гърция, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че кабинетът, който ще предложат ще е от експерти. 

„Ние ще направим всичко необходимо, така че България да има редовно правителство”, каза и Теменужка Петкова.

Кой ще е кандидат–премиерът на ГЕРБ, все още остава тайна.

„Ние проблем с експертите нямаме, но ще разберете, когато му дойде времето”, каза Петкова.  

За да има правителство, дори и на малцинството, на ГЕРБ ще им трябва подкрепата на другите. Като естествен партньор от ГЕРБ виждат „Демократична България”.

„Няма нищо по-логично да търсим диалог с ДБ, имаме много допирни точки”, каза Петкова.

„Демократична България” обаче вече няколко пъти обясниха, че проевропейските ценности не са достатъчни за общо за управление.

„Да, ние сме убедени, че правителство без ДБ не може да изпълни нужните реформи. Но дали трябва с ГЕРБ? Това няма да как да стане”, заяви Атанас Славов.

„Аз не разбирам защо ДБ прави заклинания, че няма да управлява с нас”, коментира Петкова.

Отказ за подкрепа ГЕРБ получават не само от „Демократична България”, но и от БСП, и „Продължаваме промяната”.

„Аз мисля, че е амбициозно за колегите от ГЕРБ да направят правителство с първия мандат, но шансовете това да се случи с третия са изключително сериозни”, каза Даниел Лорер.

„С първия мандат не виждаме възможност за подкрепа, по редица причини. Ако може да говорим за участие на ДБ в правителство, това може да стане с втория или с третия мандат”, каза Славов.

А за третия мандат единственото ясно до момента е, че президентът ще го връчи след Нова година, ако се стигне до него. Той обаче има право да реши на коя партия ще го даде.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.