"Следващият ни прозорец за членство ще е през 2026 година", подчерта бившият финансов министър

Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната. Следващият ни прозорец за членство ще е през 2026 година. Това мнение изрази в интервю за NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков.

Г-н Дянков, заложен капан от президента или правилен ход на служебния кабинет беше да не внася бюджет за следващата година? Знаете, че настроенията в залата бяха полярни и между партиите, въпреки че се взе решение да се удължи бюджетът. Какво е мнението Ви като икономист?

Смятам, че това е единственият правилен ход на този етап, защото ако беше влязъл редовен бюджет, щеше да се получи огромно наддаване. Първо от „Промяната”, после от БСП предполагам и тогава другите партии като ГЕРБ, щяха да бъдат принудени и те да наддават.  Въпросът е разбира се докога тя ще е правилна стъпка?

Да, всички се питаме докога може? Вече много общини и болници изнемогват.

Има две причини, за да смятаме, че редовен бюджет трябва да дойде през пролетта. Някъде края на март, началото на април е пределът. Първо заради проблема, който споменахте. И второ, за да влезем в еврозоната на нас ни трябва редовен бюджет. А решенията за влизане в еврозоната стават пролетта. И от тази гледна точка това означава редовно правителство. Не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство.

Цените растат постоянно заради инфлацията. Какви могат да са стъпките на служебния кабинет, за да се облекчи ударът от инфлацията?

Инфлацията действително е много по-висока. Това, което правителството може да направи, пак казвам служебното правителство,  е да помисли за временни мерки за таван върху цените на някои хранителни стоки. Имаме пример с Гърция, Испания го направи.

Как и колко бързо може да се усети ефектът от подобна мярка? 

Това като временна мярка може много бързо да укроти инфлацията. Много по-добра мярка е от това, което се говори постоянно -  за намаляване на ДДС на някои стоки. Нямаме случай в България, при който, например като намалихме преди години ДДС-то на за хляба то отиде при производителите, не при хората. Това веднага на следващия ден ще има положителен ефект върху по-социално слабите ни потребители. Това обикновено идва с приказката , че ако намалим ДДС, ще изсветлим икономиката, това също никога не е ставало. Това е един от тези митове, които се използват в България.  Трябва да се стремим цялото ни ДДС да е 20%. А не да има пробойни за един или друг сектор.

За какви стоки говорим – мляко, споменахте хляба?

Хляб, сирене, яйца масло, стоки наистина от първа необходимост. Това, което средното българско семейство използва всеки ден. Смятам, че служебното  правителство може да мисли за това. Това трябва да мине първо през решение на МС и след това с решение на парламента. Аз се надявам, че макар и в тези тежки преговори, разговори и дрязги, които вървят , такава временна мярка би била удобна за приемане от различните групи, защото ако това не стане първо през зимните месеци ще имаме сериозни социални проблеми. И Второ - донякъде това може да ни помогне за влизане в еврозоната, защото основната  тема, която в момента е в Брюксел и се разговаря относно влизането на България в еврозоната, е че нашата инфлация е много над средната в Европа.  Ние сме над 5 процентни пункта. Някой може да каже 5 % не е толкова много, но Хърватия, която беше приета само преди няколко месеца беше  с 0,6% над  инфлационната стойност - средната за Европа, и там имаше доста разговори. Ние един вид сме 7 пъти над това, което беше Хърватия.

Тоест става дума за много голям компромис, би трябвало да се направи, ако решат да ни дадат зелена светлина?

Става дума за твърде голям, невъзможен компромис. И следователно нашето правителство и парламент трябва да го направят много бързо. Между декември и април 2023-та , в смисъл между сега и пролетта, за да има влияние по Маастрихтските критерии . Но дори да се забави нашето влизане,  а аз смятам, че ще е много трудно ние да влезем януари 2024-та. Все пак  тези мерки и намаляването на инфлацията , което току-що говорихме, и приемането на законите. Може да стане сега и от това служебно правителство.  И ако го направи донякъде ще е един от големите му приноси за малкото време, в които те са на работа. Да се надяваме, че няма да са още много дълго на работа, което ще означава, че няма да имаме редовен кабинет.

Ако изпуснем този прозорец  - март, април? Какво се случва?

Тогава автоматично ни забавят с 2 години. Вместо да се говори за януари 2024-та, ще се говори за януари 2026-а. Просто защото за две поредни години трябва да изпълняваме Маастрихтските критерии.

Липсата на правителство – може ли това да се окаже проблем, когато се взима решение дали ще ни приемат в Еврозоната?

Вмомента е проблем. Макар че имаме и друг проблем. Високата инфлация е може би проблем номер 1 . Има редица закони, които трябва да се приемат. Те могат и сега да се приемат. Някои промени в Закона за БНБ – има какво да се направи. Че нямаме действащо правителство е проблем за еврозоната, както и за Шенген между другото.

А може ли бюджетът да се окаже стимул за партиите да сформират правителство?

Аз смятам и продължавам да съм оптимист, че ние ще имаме редовно правителство в средата на януари. С трети мандат. Не с първи или втори мандат, защото няколко партии са заинтересовани от това да имаме. Смятам, че трети мандат на „Български възход” с ГЕРБ, ДПС и БСП ще успее, защото имат голям интерес да направят правителство. Точно защото както БСП, както и ГЕРБ имат голям интерес да организират редовно правителство.   

Какъв интерес имат от едно такова правителство? Техническо или политическо ще бъде то?

Дали ще е техническо правителство или някои политически фигури ще влязат в него. Според мен по-скоро ще има и политически фигури. Но на вашия въпрос защо имат интерес да го направят , точно затова. Защото няма да има редовен бюджет. Като няма редовен бюджет примерно БСП не може да каже „ние постигнахме социалните си искания”, нещо, което направиха много успешно в предишния кабинет. Няма да е лесно, защото всичките тези проблеми – редица закони трябва да се приемат, инфлацията трябва да се свали, ПВУ да се преработи в частта енергетика. Но аз съм оптимист. Ще имаме редовно правителство.

Тоест шансовете за първия мандат на герб, който се връчва утре, по-скоро са загубени – според вас?

Да. Просто , партиите, които явно ще подкрепят ГЕРБ, няма да са достатъчно. Според мен БСП ще изчака трети мандат. Или те да получат или поне за мен е по-вероятно „Български възход”  да получи и да направи правителство в център. Аз се надявах да имаме правителство в дясно с ДБ, но това изглежда по-скоро невъзможно.

На финала да ви попитам -  БНБ вдигна основния лихвен процент. Това ще доведе ли до по-високи лихви по кредитите за хората?

За  България лихвите грубо казано ще се удвоят. Сериозно увеличаване и сериозен проблем за много домакинства, които разчитат за лихви и за жилища.

Ако кажем, че вноската ни е 500 лв., с колко може да ни се увеличи лихвата по кредита?

По-скоро, който смята, че ще тегли кредит в следващите  6 месеца, да го тегли точно сега. Да не чака, защото всеки месец, ще се увеличава грубо с 1% цената на този кредит в България.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.