Броят на потърпевшите продължава да нараства

Жители на Пролеша излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет заради глобите за липса на винетка. Ще опростят ли глобите за стотици хиляди левове на хората от Божурище и Пролеша, натрупани заради липса на винетки? Казусът се задълбочава, защото потърпевшите стават все повече и повече. Хората не са знаели, че трупат глоби, и не са знаели, че трябва да се движат с винетка. А сега някои дължат десетки хиляди левове и се канят дори да продадат дома си, за да си платят.

В студиото на “Здравей, България” омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде обявена амнистия за глобите им. Все още обаче не са предприети никакви действия от страна на институциите и властите. 

Хората заявяват, че няма нито един знак за винетка от София до Пролеша. „Ако пътят ще бъде платен, да сложат знак. Ако няма да е платен – тези глоби да отпаднат”, посочи една от потърпевшите.

Адвокат обясни, че анулирането на глобите има просто решение. „Подали сме сигнал до МС. Целият проблем идва от едно непълно решение на МС. Могат да го допълнят със задна и дата и да освободят всички нарушители, минали през камерата на тол системата и да ги освободят от административна отговорност”.

 

 

Официално освободените от винетки са и от Божурище, но също са с глоби. "От София - Божурище има един вход, но има два изхода. Никъде няма знак, табела, че дължим нещо", твърди потърпевш.  

Регионалният министър Иван Шишков коментира пред NOVA NEWS, че пълна отмяна на глобите е невъзможна. "Те не могат да бъдат отменени всичките, но съвсем логично и разумно би било да им останат 1-2 акта,  да си платят винетките, т.е. в някаква част от това наказание, което е несъразмерно. Искаме за част от това наказание да бъде намерено решение". 

И все пак регионалния министър изрази надежда, че ще се намери онази юридическа формула, в рамките на която проблемът да бъде решен. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.