По онова време той е бил архиепископ в родната си Полша

Папа Йоан Павел II е прикривал посегателства от страна на свещеници десетилетия преди да стане папа. Това твърди нидерландският разследващ журналист Екке Овербеек, предава БГНЕС. 

Папата е пренебрегнал сексуалните посегателства над малолетни от страна на някои свещеници под негово ръководство в Краков, Полша, където е бил архиепископ, и не е уволнил заподозрените, казва Овербеек.

Новината в нидерландската обществена телевизия NOS включваше архивно проучване, което Овербеек провежда в продължение на три години в Полша, където папа Йоан Павел II е роден и е бил архиепископ.

Доклад: Над 350 деца са станали жертва на сексуално насилие от свещеници в Полша

Според информация на съседката на свещеник на име Еугениуш Сургент, обвинен в злоупотреба с деца, Сургент е повторил престъплението, въпреки че се е извинил за него в писмо, което е написал до Йоан Павел II.

Друг свещеник, обвинен в злоупотреба с деца, също е говорил с Йоан Павел II.

"Намерих конкретни случаи на конкретни свещеници в архиепископията на Краков, където бъдещият папа беше архиепископ, които са злоупотребявали с деца. Бъдещият папа е знаел за това и въпреки това не е направил нищо. Това е довело до нови жертви", казва Овербеек пред NOS.

"Аргументацията на църквата - на защитниците на папата - се свежда до това, че той не би могъл да знае, че е разбрал сериозността на ситуацията много късно и че първо е помислил, че това е проблем на Америка. Всички тези аргументи вече могат да отпаднат", добави той.

NOS съобщи, че Овербек е подготвил изследването си като книга, която скоро ще бъде публикувана на полски език.

Говорейки за книгата, Станислав Обирек, професор от Варшавския университет, заяви, че разследването "е достатъчно вярно, за да разруши мита, че Йоан Павел II е бил светец в младостта си"

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС