Дългосрочните перспективи включват възможен недостиг на горива в Европа

От днес влиза в сила ембаргото за внос на руски петрол и петролни продукти по море. Въведена е максимална цена от 60 долара за руски суров петрол. Как ще се отрази всичко това на пазара на горивата?

Засега прогнозите са да няма скок на горивата, основно заради гратисния период. Ембаргото не обхваща танкерите, които са натоварени на път до днешния ден. Затова и по празниците прогнозите са горивата да са по-евтини. Вероятно в началото на 2023 г. обаче нещата ще се обърнат, особено при цената на дизела.

С началото на ембаргото за внос на суров петрол от Русия, на което България е изключение, основният въпрос е как това ще се отрази на крайните цени на горивата. У нас годишното потребление е около 3 млн. тона, от които 2,5 млн. са дизел. Прогнозата в близките седмици е дори за поевтиняване.

Влиза в сила таванът на цената за руския петрол

“И цената на суровия петрол, и цените на готовите продукти в последните дни вървят надолу. Аз лично се надявам да посрещнем коледните празници, може би, с малко по-ниска цена на горивата. Дори да достигнем около 3 лева”, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

От служебното правителство засега не се ангажират с прогнози как ще се отрази ембаргото и заявлението да не се купува руски петрол за повече от 60 долара на барел. 

“Тепърва ще видим отраженията. Аз все пак смятам, че и от страна на Европейската комисия, са направени необходимите анализи за това как ще се отрази като цяло на Европа”, каа служебният вицепремиер Христо Алексиев. 

Дългосрочните перспективи включват възможен недостиг на горива в Европа. Основният проблем е при дизелът, за който досега се разчиташе да се преработва от руския нефт. 

Песков: Таванът за цената на руския петрол ще дестабилизира световните енергийни пазари

“Според мен е вероятно такава криза, но всичко зависи от това геополитически чий аргументи ще надделеят. Смятам, че в момента все още Западът има по-силни аргументи”, коментира икономистът Евгений Кънев. 

Русия още не е излязла с категорична позиция как ще действа с новите санкции.

“Ситуацията на пазарите на горива ще се промени. Това, което е очевидно и безспорно е, че тези решения са стъпка напред към дестабилизацията на световните пазари”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

А Европейската комисия все още не е дала категоричен отговор има ли България право да продава преработени продукти от руски нефт на трети страни. В позиция до NOVA от Брюксел посочват, че Еврокомисията остава в конструктивен диалог с България. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.