Мнозина си ги представят като чудаци, които тайно строят бункери в очакване на края на света

Препъри - така наричат хората, които се подготвят за възможни бедствия. Мнозина си ги представят като чудаци, които тайно строят бункери в очакване на края на света. Но общността на препърите е пъстра и разнообразна. В Унгария има субкултура от няколко хиляди души, които искат да бъдат подготвени за най-лошия сценарий. Екип на Дойче Веле се срещна с двама от тях, които смятат, че това е особено необходимо в днешно време.  

Зузана Ниесте живее в унгарския град Дебрецен, а Габор Вазарус - в Сегед. И двамата са част от така наречените "препъри". Думата произлиза от английския глагол “prep - подготвям се" и се отнася за хората, които вярват, че бедствията са неизбежни.  
 
"Имам докторска степен по география. Всички компютърни изчисления показват, че между 2050 и 2100 г. на Земята може да настъпи екологичен срив, който ще унищожи съвременното общество. Всичко това ме накара да се замисля за това какви проблеми са възможни, колко е необходимо хората да могат да си помагат сами. И всъщност не направих нищо друго, освен да следвам задължителната препоръка за предотвратяване на бедствия в Швейцария", заяви Габор Вазарус.

Зузана научава за начина на живот на препърите благодарение на съпруга си.  

"Когато ситуацията се влоши през март 2022 г., се подготвихме за случай, в която, не дай си Боже, ще трябва да се местим в рамките на няколко часа. Това е малко като да си приготвяте чанта за раждане: никога не знаете кога ще ви се наложи да тръгнете. Хубаво е да имаш такава аварийна чанта за всеки случай“, казва тя.

Движението на препърите възниква в САЩ. Тъй като някои хора стигат до крайности в “подготовката” си, те понякога са представяни в медиите като "маниаци на тема бедствия".

"Има много погрешни схващания за движението на препърите. Не чакаме края на света. Просто защото при ядрена война Земята ще бъде необитаема за 1000 години, а никой не може да натрупа толкова много консерви с храна", споделя Васарус.
 
Те се отнасят към тези приготовления по-сериозно от обикновения човек. И въпреки че в Унгария има само няколко хиляди препъри, Зузана и Габор вярват, че всеки трябва да е поне малко подготвен за непредвидимото. Особено в сегашния контекст на война и енергийна криза. Защото - никога не се знае.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.