Това са ефекти подобни на тези, наблюдавани при деца, които са претърпели дългосрочен стрес и травма

Пандемията от COVID-19 оказа влияние върху всеки аспект от живота на хората, включително тяхното здраве, работа и начин на живот. Списъкът с негативните ефекти, причинени от смъртоносния коронавирус, беше разширен с още едно тревожно откритие от скорошно проучване.

То бе публикувано в списание Biological Psychiatry: Global Open Science  и установи, че безпокойството и нервността от локдауните карат мозъците на тийнейджърите да остаряват с три години по-бързо. Тези ефекти са подобни на наблюдаваните при деца, които са претърпели дългосрочен стрес и травма.

Травматичните преживявания в детството могат да увеличат риска от рак, диабет, сърдечни заболявания и други дългосрочни негативни ефекти, в допълнение към това да направят хората по-податливи на психични заболявания, включително депресия, тревожност и пристрастяване. 

Изследователите казаха, че са открили, че младежите, попитани след края на пандемията, са имали по-тежки проблеми с психичното здраве и по-напреднала мозъчна възраст“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.