Сумата е почти двойна в сравнение с миналата година

Спорове заради цената на коледната украса в Сливен. Една фирма се е явила и е спечелила поръчката на общината за над 100 000 лева. Според разчетите поставянето на една играчка струва точно 23,10 лв. Махането ѝ - още толкова. Общината плаща над 25 000 лева за светещо коледно джудже. Фирмата, спечелила конкурса, отказа коментар.

Британец украси къщата си с 10 000 коледни лампички (ВИДЕО)

Коледните светлини в Сливен бяха запалени на тържествена церемония, която събра малки и големи на площада в града. Сред новите елементи в украсата са 3D джудже и ботушче с подаръци. Закупуването им струва близо 23 000 лева, отделно е монтажът и демонтажът за 4 000 лв.

„Да, скъпи са самите материали, които се използват. Елементите трябва да бъдат обезопасени добре, все пак по тях протича електричество, а около тях се движат деца, хората сядат, правят си снимки. Това със сигурност също влияе на цената. И, разбира се, повишението в стойността на всички материали”, коментира зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова.

Според ценоразписа слагането и махането на топка от коледната елха струва 23,10 лв. „Разбира се, това не е евтина дейност, защото тя е свързана с извършване в много кратки срокове, с много хора, техника, съоръжения и е свързано с това тя да бъде монтирана безопасно, така че със сигурност това влияе при формирането на цената”, добави Чиликова.


Малко над 113 000 лева струва полагането на коледната украса в Сливен. Сред елементите е даване под наем на елха за 10 000 лева на месец. Обявената обществена поръчка печели единствената фирма, която се явява.

„Тази година е такава ситуацията - една фирма се е включила, не мога да дам обяснение защо другите фирми не се включват. Със сигурност, нашето желание е да има повече участници”, поясни зам.-кметът.

Спечелилата обществената поръчка фирма отказа коментар как е калкулирала цените за коледната украса. Те са публични и видни в сайта на Община Сливен. По-късно от градската управа обявиха, че цената на украсата е сред най-ниските, в сравнение с други областни градове.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.