Вижте как действа кибертърговията

След измамната схема на One Coin на Ружа Игнатова, разкрита преди 5 години, в Германия и сега действа почти същата схема, макар и без участието на криптокралицата. Стоян Нешев разказва как работи така наречената кибертърговия. Той разговаря с Маркус Хартман - главен прокурор на провинция Северен Рейн-Вестфалия в Германия.

"Ерата на криптовалутите и на всичко, свързано с тях, стана много благоприятна среда за измами. Това, на което сме свидетели в Германия напоследък, е кибертърговия. Тоест, хора твърдят, че инвестират в криптовалути, а всъщност получават само пари. Те разполагат с фалшиви уебстраници и с фалшиви чатове и през тях крадат парите на инвеститора. Това е най-честото явление в Германия. Според мен тук става дума за пазар за милиони долари. Затова тази среда привлича престъпниците. Но криптовалутите сами по себе си не са престъпно средство", казва Хартман.   

В търсене на "Кралицата на криптовалутите"

Според прокурор Хартман профилът на жертвите е различен. "По-добре питайте кой не е жертва в днешно време? Жертвите са в правителствените структури, в частния сектор и също така отделни хора. Всеки може да стане жертва, за да го изнудват за пари. Престъпниците искат да спечелят максимално. Тях не ги интересува дали това е болница, която изнудват, или частна фирма, или университет", посочи той. 

В Германия се води дело срещу Ружа Игнатова, но Маркус Хартман не пожела да отговори на какъв етап е то с мотива: "Има едно златно правило, никога не говорете за дела, за които не отговаряте. Този случай не е в моя отдел".

Повече по темата гледайте в репортажа!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.