България и Румъния получиха „не” от няколко държави

Министрите на вътрешните работи и правосъдието се събират на съвет в Брюксел в четвъртък. Първа точка в дневния им ред е приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Единодушно решение обаче има само за Хърватия. България и Румъния получиха „не” от няколко държави. България чу „не сега" от Нидерландия и Австрия. А Румъния - от Австрия и Швеция.

Заради усилията на чешкото председателство членството на България трябва да бъде гласувано утре на Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Вътрешните и правосъдните министри ще гласуват две решения – едното за приемане на България и Румъния, а другото – за Хърватия - държава, която се присъедини много по-късно към Европейския съюз. За да стане страната ни част от Шенгенското пространство е необходимо единодушно решение. 

Изданието „Еурактив” цитира неофициална информация, че България може като ответна мярка да блокира нидерландската кандидатура за шеф на Европейската гранична агенция „Фронтекс”. Всъщност, погледите са насочени към утрешния ден, но още вчера президентът Румен Радев заговори за евентуално приемане догодина. Възможно е дори тази точка да отпадне от дневния ред на Съвета заради огромното напрежение, което предизвика в последните дни най- вече заради идеята за отделяне на България от Румъния при гласуването.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.