Готвело се сваляне на правителството и щурм на Райхстага

Опит за държавен преврат беше осуетен в Германия. При безпрецедентна полицейска операция са арестувани 25 души. Те готвели сваляне на правителството и щурм на Райхстага. Сред задържаните има членове на крайнодясно движение и бивши военни.   

Единият от двамата лидери на терористичната група, готвила опит за преврат в Германия, е аристократ, който се наричал принц Хенрих 13.

„Според доказателствата заподозряната терористична групировка, разкрита днес, е обмисляла преврат, въз основа на фантазии и конспиративни идеологии”, посочи министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фаезер.

Журналист на DW: Властите говорят за най-голямата антитерористична операция в историята на Германия

Сред заговорниците имало членове на екстремистката организация „Граждани на Райха”, която отказва да признае модерната германска държава и отдавна е в полезрението на полицията заради  расистки конспиративни теории. Друга част от задържаните били привърженици на движението QAnon, които смятат, че светът се управлява от така наречената „дълбока държава”.

„Това очевидно е една от най-големите терористични организации, съществували през последните години в дясното пространство. Това е най-лошото, което сме виждали досега от „Граждани на Райха” и QAnon. Абсурдните фантазии на някои хора могат да доведат до много опасни решения”, подчерта вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман.

Общо около 50 души - мъже и жени, са били част от престъпната група. Те смятали да свалят републиката и да я сменят с държавно управление по модела на Германия от 1871 г. империя, наречена Вторият Райх.

„В групата е бил създаден нещо като съвет, за който се предполага, че имитира правителствена организация, която е разделена на различни отдели точно като кабинета на една държава. Няколко лица вече са били определени да поемат различни министерства”, обясни федералният прокурор Петер Франк.

Германия арестува 25 души за опит за държавен преврат, сред тях са политици, съдия и войници

В групата са участвали известен адвокат, бивш член на парламента и бивш военен от германската армия.

„Освен съвета, който е имал за цел да създаде нова държавна структура, смятаме, че е имало и военно крило. То целяло да създаде нова армия от сили за вътрешна сигурност. Определени членове на това военно крило в миналото са служили в германската армия”, добави Франк.

3000 полицаи са участвали в 130 рейда на територията на цяла Германия. Двама от заподозрените са били арестувани в Австрия и в Италия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.